Tudástár

Technikai információk | A domain regisztráció kérdései | Tárhely szolgáltatás kérdései | Egyéb kérdések

Technikai információk

Mi az FTP szerver elérhetősége?

Az FTP szerverünk elérhetősége: 212.92.23.235
Bejelentkezéshez meg kell adnod a kapott felhasználónevet és jelszót is.

Mi a levelező szerver elérhetősége?

Levelező szerverünk POP3 és IMAP protokoll esetén is: 212.92.23.235

Hogyan olvashatom el a leveleimet?

Leveleidet elolvashatod a webes levelezőnkkel, vagy egy levelező program segítségével is.
Webes levelezőnket a domainnev-regisztracio.hu/webmail oldalon vagy saját domain neved után írt /webmail címen éred el, ahol a felhasználónév a teljes email címed (a @ utáni domain név is) és a beállított jelszó.

A levelező programot beállíthatod POP3 vagy IMAP protokollal való kommunikációra is.

Mi a különbség a POP3 és IMAP protokoll között?

POP3 protokollal a levelező kliens teljesen letölti a leveleket, a szerveren pedig alapértelmezett beállításként törlődnek azok. Ha máshonnan is meg szeretnéd nézni régebbi leveled, akkor azok már nem lesznek elérhetőek, csak azon a számítógépen ahol letöltötted őket.

IMAP protokoll beállítása esetén a levelező kliens úgy tölti le leveleidet a szerverről, hogy azok elérhetőek maradjanak a tárhelyen is, így később megnézheted azokat ismét. Az IMAP protokoll előnye, hogy az elküldött leveleidet is szinkronizálja, így azok is feltöltődnek a szerverre.

Hogyan állíthatom be a levelezést?

Levelező kliens használatához állítsd be a kívánt protokollt (POP3 vagy IMAP), add meg a levelező szerver elérhetőségét, add meg a felhasználói neved (a teljes email címed, a @ utáni domainnel együtt) és jelszavad.

Hogyan állíthatom be az SMTP szervert, avagy a kimenő levelek kiszolgálóját?

Tárhelyünk nem rendelkezik SMTP szolgáltatással, ezért az internet szolgáltatódtól kapott SMTP hozzáférési adatokat kell használnod.

Pár internet-szolgáltató SMTP szerverének az elérhetősége:

  • Magyar Telekom: mail.t-online.hu, felhasználónév: vegyes, részletek a leírásban
  • DIGI: smtp.hdsnet.hu, felhasználónév: teljes e-mail cím, jelszó
  • Enternet: smtp.enternet.hu, felhasználónév: teljes e-mail cím, jelszó
  • GTS-Datanet: smtp.datanet.hu, felhasználónév: az e-mail cím @ előtti része, jelszó
  • Invitel: mail.invitel.hu felhasználónév: teljes e-mail cím, jelszó

Hogyan érem el a MySQL szervert?

A MySQL szerverünkhöz való csatlakozás úgy lehetséges, hogy a csatlakozásnál localhostot adsz meg. A PHPMyAdmin-t, amely a MySQL adatok megjelenítésére és kezelésére szolgál úgy tudod elérni, hogy a domain neved után írod a /vhcs2/tools/pma elérhetőséget.

A domain regisztráció kérdései

Mi az a domain név?

A weboldalak azonosítására szolgáló név, mely helyettesíti a bonyolultabb megjegyezhetőségű IP címet. A weboldalakat IP címmel is elérhetjük, de könnyebb úgy ha a domain nevet használjuk erre a célra, így a számítástechnikában nem jártas emberek is megjegyezhetik. Egy domain név utal az oldal tartalmára is, egy IP cím nem.

Ki az a regisztrátor?

Egy olyan szervezet, melyet a domain nevek nyilvántartó társasága felhatalmazott arra, hogy a domain neveket kezelje és a vele kapcsolatos ügyeket, mint a regisztráció, átregisztráció, adatmódosítás ellássa.

Ki az igénylő a domain regisztrációs lapon?

A domain megrendelő lapon igénylő alatt azt a személyt értjük, aki a domain név tulajdonosa lesz. Domain név tulajdonosa lehet természetes személy, vagy valamilyen szervezet is.

Ki az a kapcsolattartó a domain regisztrációs lapon?

Domain név kapcsolattartója az a személy aki a domainnel kapcsolatos ügyekben tartja a kapcsolatot a regisztrátor szervezettel. Domain név kapcsolattartója lehet a domain tulajdonosa, a domain igénylője is.

Nem magyar állampolgár tud-e domain regisztráció igényét benyújtani?

Igen tud. A magyar, .hu végződésű domain nevek igénylője az Európai Unió bármely állampolgára lehet.

Mennyi idő a regisztráció?

A domain név regisztrációja pár napot vesz igénybe. Az igény megérkezése után mi azonnal elindítjuk a domain regisztrációt. Ezután a domain egy műszaki ellenőrzésen megy át, ha itt megfelel, akkor 8 napos várólistára kerül fel, de ezalatt az idő alatt is már használható a domain név. Amennyiben a 8 nap alatt senki nem nyújt be kifogás a domain névvel kapcsolatban, akkor jogilag is az igénylő tulajdonába kerül a név és regisztrálttá válik a domain név.

Nemzetközi domain esetében nincs várólista, hanem a regisztráció elindítását követően azonnal használható a domain név.

Hogyan tudok fizetni? Mikor érkezik meg a számla?

Szolgáltatásaink megrendelése és elkészülte után hamarosan megérkezik meg a számla, melyet postai úton, átutalással is rendezhetsz.

Hogyan tudok domain nevet rendelni?

Domain név rendeléséhez szükség van egy domain megrendelő lapra, melyet weboldalunkról letölthetsz, vagy használhatod az online domain megrendelőnket is. Az online domain megrendelő mindent hozzácsatol a megrendelőlaphoz amire szükség lehet.

Tárhely szolgáltatás kérdései

Mi az a DNS szerver?

A DNS szerverek tartják nyilván a domain név és IP cím párosokat. Ha meg szeretnénk nézni egy weboldalt, akkor a domain név nem mond sokat egy számítógépnek. Ezért automatikusan lekérdezi a domain névhez tartozó IP címet.

Mi az az adatbázis szerver?

Az adatbázis szerver valamilyen módon struktúrált adatok tárolására szolgáló szerver, mely gyors hozzáférhetőséget és módosíthatóságot biztosít adatainknak.

Mi az az FTP szerver?

FTP szerver segítségével lehetséges a tárhelyek elérése. Csatlakozás után szinte úgy kezelhetjük a fileokat a tárhelyen, mintha azok a számítógépen lennének. Ezen szerver segítségével tudjuk feltölteni az elkészült weboldalunkat a tárhelyre, tudjuk módosítani, törölni is a fájlokat.

Hogyan tudom feltölteni a tárhelyre a weboldalam?

A tárhely megrendelése után megkapod tőlünk a hozzáférési adatokat, mely tartalmazza az FTP szerver hozzáférési adatait is. A feltöltéshez szükséged lesz egy FTP csatlakozásra képes programra, mely segítségével feltöltheted a weboldalad. Feltöltéskor figyelj arra, hogy a tárhely htdocs mappájába töltsd fel, mert csak ez a mappa érhető el a külvilág felé.

Hogyan tudok új email címeket beállítani?

Minden tárhely csomagunkhoz tartozik egy adminisztrációs oldal is. Ezen az oldalon lehetséges a tárhely beállítása, többek között az új email címek létrehozása és a régiek módosítását is itt tudod végrehajtani.

Van lehetőség a CRON ütemező használatára?

Igen van, ennek beállítását az adminisztrátortól kell kérned. Bővebb információkért kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot.

Van lehetőség kész rendszereket, CMS-eket futtatni a szerveren?

Igen van, szervereink jelenleg is számos CMS oldalt szolgálnak ki. Ezek között megtalálható a Drupal, Joomla és a Wordpress is.

Egyéb kérdések

Értesítenek-e, ha a domain nevem vagy a tárhelyem hamarosan lejár?

Igen, értesítünk. Rendszerünk automatikus értesítést küld, amikor a szolgáltatás a lejáratához közeleg.

Lehetséges-e több évre meghosszabbítani?

Igen lehetséges. Amennyiben megrendeléskor szeretnéd több évre igényelni a szolgáltatást, akkor jelezd ezt a megrendelőlapon. Ha a megrendelés után, akkor az értesítő emailre válaszolva kell jelezned.